Endodonti

Kanal Tedavisi | Kanal Tedavisi Sırasında & Kanal Tedavisi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Endodontik tedavi denince genellikle akla kanal tedavisi gelir. Diş tedavisi işlemleri arasında da en korkulan tedavi genellikle kanal tedavisidir. Günümüzde kanal tedavisi canlı dişlerde tek seansta, canlılığını yitirmiş dişlerde de genellikle iki seansta yapılmaktadır.

Kanal Tedavisi
Image

Kanal tedavisi nedir?

Dişin içerisinde kan, lenf damarları ve sinirleri içeren bir odacık (pulpa odası) ve köklere uzanan kanallar bulunur. Dişdeki büyük çürüklerde veya büyük kırıklarda, bu sinir dokusu ölür. Tükürükteki bakteriler nedeniyle, dişin içerisinde enfeksiyon oluşur. Bu durumda dişi kurtarmak için kanal tedavisi gerekir.

Kanal tedavisine gerek duyulan durumlar

  • Pulpada enfeksiyon ya da kalıcı bir hasar varsa kanal tedavisine gerek duyulur.
  • Dişte meydana gelmiş olan kırılma, çatlama, travma ya da bir veya birden fazla yapılmış dolgular gibi derin restoratif çalışmalar belirli bir müddet sonra pulpaya zarar verebilir.
  • Kuron uygulanacak kişiler uygulamadan önce diş kökü için kanal tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
  • Kanal tedavisi yapılmadan önce dişin röntgeni çekilerek böyle bir iltihap bulunup bulunmadığı tespit edilir. Pulpada bulunan iltihap ağrıya ve enfeksiyona neden olabilir. Pulpada meydana gelen enfeksiyon ise apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte zarara neden olabilir.
  • Hasar görmüş ve enfekte olmuş bir dişe kanal tedavisi uygulanmaması durumunda diş vücudun enfeksiyon merkezi haline gelir.
  • Eğer kanal tedavisi yapılmazsa dişin çekilmesi gerekebilir. Doğal dişi korumak her zaman tercih edilir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca doğal dişleri korumak implant ve köprüler gibi pahalı ve derin tedavilerin uygulanmasını gerektirmez.

Kanal tedavisi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler

Kanal tedavi sırasında;

  • Kanal tedavisi genellikle iki ya da daha fazla seansta tamamlanır. Bu seanslar arasında dişi korumak için geçici bir dolgu ya da kuron uygulanır.
  • Anestezinin kullanıldığı seansların ardından dudaklarınız, dişleriniz ve dilinizde birkaç saat sürecek bir hissizlik olabilir. Bu hissizliğin tamamen ortadan kalkmasına kadar herhangi bir şey çiğnemekten kaçının.
  • Seanslar arasında uygulanan geçici dolgunun yıpranması ya da kırılması sık görülen (ama problem olmayan) bir durumdur. Eğer dolgunun tamamı ya da geçici kuron çıkarsa, diş hekiminize başvurunuz.
  • Ağrı ve şişkinlikleri daha da azaltmak için günde üç kere ılık tuzlu su ile ağzınızı çalkalayın; bir fincan ılık suda bir çay kaşığı tuzu eritip ağzınızı çalkalayın.

Kanal tedavi sonrasında;

  • Dişlerinizi normal olarak fırçalamaya ve diş ipiyle temizlemeye devam etmeniz önemlidir.
  • Bir kanal tedavisi sonrasında, özellikle de çiğneme sırasında bir süre için rahatsızlık duymanız normal bir durumdur. Bu rahatsızlığı kontrol altına almak için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Eğer antibiyotik kullanımı önerilmişse bunları, enfeksiyonun tüm semptomları kaybolsa dahi, belirtilen süre bitene kadar kullanın.
  • Eğer ısırmanızda sıkıntı varsa, ağrınız sürekliyse veya başka herhangi bir soru ya da rahatsızlığınız varsa, diş hekiminize danışınız

Dişinizi korumak ve geçici kullanılan dolgu ya da kuronu yerinde tutmak için:

  • Yapışkan yiyecekleri (özellikle sakız) çiğnemekten kaçının.
  • Buz, tırnak ya da kalem gibi sert yiyecek ve objelerden kaçının.
  • Eğer yapabiliyorsanız yiyecekleri, ağzınızın diğer tarafındaki dişlerikullanarak çiğneyin.

Kanal Tedavisi

Dental Uygulamalarımız

Image
KURTKÖY
Özel Bembeyaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Ankara Caddesi, Dr. Gürol Başaran Sokak,
D Blok, No: 1/14
Kurtköy / Pendik / İstanbul

(0530) 957 45 80
(0216) 595 03 41

Pzt. - Cuma 09:00 - 22:00
Cumartesi 09:00 - 19.00
Pazar günleri kapalı.

TUZLA
Özel Bembeyaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

İstasyon Mah. Fevzi Çakmak Cad.,
121/A

Tuzla / İstanbul

(0535) 601 34 14
(0216) 395 34 14
(0216) 395 34 13
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 19:00

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir diş hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.
Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

© 2024 Özel Bembeyaz Diş Polikliniği. , Tüm hakları saklıdır.

Bu web sitesi ByFlash Agency tarafından yapılmıştır.