Diş Tedavisi

Diş Çürümesi Nedenleri | Kompozit Dolgu | Analgam Dolgu

Diş tedavisinde amaç

Hastanın, ilk ziyaretinde alınan anamnezi (şikayetinin ve genel sağlık durumunun hikayesi), çekilen röntgenler sonucunda konulan tanı, hekimi konservatif veya endodontik tedavi konusunda bir seçim yapmaya götürür. Diş çürüklerinin temizlenmesi ve oluşan boşluğun (kavite) yapay bir dolgu malzemesi ile doldurulmasıdır.

Diş tedavisi

Diş çürüğünün etkenleri

  • Bakteri plağı
  • Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un vs.)
  • Bünyesel etkenler (Dişin yapısı, tükürüğün bileşimi vs.)
  • Zaman (Besinlerin ağızda kalış süresi)

Diş tedavi yöntemleri

Kompozit dolgu

Basit şekliyle "Beyaz veya Estetik Dolgu" olarak tanınmaktadır. Teknik adı "Kompozit Resin" dir. Günümüzde kullanılanların çoğu "Işığa Duyarlı" maddeler içermekte ve bu nedenle özel bir ışık kaynağı kullanılarak sertleştirilmektedir. Işıkla sertleştirilen kompozit dolgular tek seansda yapılmaktadır. Geniş renk seçenekleri olduğu için, estetik olarak mükemmel sonuçlar elde edilebilir.

Amalgam dolgu (Metal dolgu)

Gümüş, kalay ve bakır alaşımının %45-50 oranında civa ile karıştırılmasıyla meydana gelir. Çürükten temizlenen kavite amalgam dolgu malzemesi ile doldurulduktan sonra, o bölgenin iki saat kullanılmaması ve 24 saat sert bir şey çiğnenmemesi önerilir. 24 saat sonra iyice sertleşen dolgu cilalanır.

Dolgu sonrası dikkat edilmesi gerekenler

  • Dolgu yaparken genellikle dişi uyuşturuyoruz. Bu sebeple anestezi etkisi geçene kadar dişle birlikte uyuşan dili, dudağı ve yanağı ısırmamaya dikkat etmelisiniz. özellikle çocuklarda buna çok dikkat edin.
  • İşlemden hemen sonra yemek yiyebilir, bir şeyler içebilirsiniz. Ancak doğal dişlerinizde de olduğu gibi dolgu tarafında da çok sert gıdalar çiğnemeyin. (buz, sert şeker, havuç vb..)
  • Dolgu sonrasında soğuk sıcak hassasiyeti ilk bir kaç hafta çok doğaldır. Çürük ve yapılan dolgu ne kadar derinse hassasiyet süresi de o kadar uzun olur. Hassasiyet dolgu altına yerleştirilen ilaçlar sayesinde her geçen gün kendi kendine azalır. 3 hafta sonunda azalmayan bir hassasiyet, dişte gece ağrıları, kendi kendine başlayan ağrılar, ısırdığınızda yükseklik ve çiğnemede dengesizlik varsa lütfen bizi arayıp bir kontrol randevusu alınız.
  • Anesteziyi yaptığımız bölgede veya dolgu sırasında zedelenen dişeti alanında bir kaç gün rahatsızlık olabilir bu da kendiliğinden geçecektir. Tuzlu suyla gargara iyileşmenizi hızlandırır, kullanabilirsiniz.
  • Dilimiz çok hassastır en ufak bir farkı hisseder; yeni dolgunun şekline ve yüzey yapısına alışması için bir kaç gün geçmesi gerekir. Yapılan dolguda dişin kalan miktarı çok önemlidir. Eğer dişin %50 sinden fazlası doldurulmuşsa kalan sağlam diş yapısı çok büyük bir yük altına girer ve zamanla kırılması kaçınılmazdır. Yapılan dolgu dişin %60 ı veya fazlasıysa dolgudan sonra dişe kaplama yapılması gerekir. Porselen kaplama dişi birarada tutar ve sağlamlaştırır. Bu sayede diş ağızda uzun yıllarca sorunsuz ve sağlam şekilde kalır.

Dental Uygulamalarımız

Image
KURTKÖY
Özel Bembeyaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Ankara Caddesi, Dr. Gürol Başaran Sokak,
D Blok, No: 1/14
Kurtköy / Pendik / İstanbul

(0530) 957 45 80
(0216) 595 03 41

Pzt. - Cuma 09:00 - 22:00
Cumartesi 09:00 - 19.00
Pazar günleri kapalı.

TUZLA
Özel Bembeyaz Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

İstasyon Mah. Fevzi Çakmak Cad.,
121/A

Tuzla / İstanbul

(0535) 601 34 14
(0216) 395 34 14
(0216) 395 34 13
Pazartesi - Cumartesi
09:00 - 19:00

Web sitemizin içeriği, ziyaretçiyi bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir diş hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikte tavsiye edilmez. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir.
Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

© 2024 Özel Bembeyaz Diş Polikliniği. , Tüm hakları saklıdır.

Bu web sitesi ByFlash Agency tarafından yapılmıştır.